Teknologi terlalu pantas berubah dan adalah penting bagi mana-mana bisnes untuk cepat menyesuaikan diri dengan perkembangan teknologi terkini. Jelas sekali , perkembangan industri mobile apps yang pesat bakal mengubah cara kita buat bisnes.

Usahawan yang bijak dan berfikiran ke hadapan akan mengambil kesempatan daripada fenomena mobile apps untuk meningkatkan lagi bisnes mereka.

Berikut adalah 5 cara mobile apps boleh membantu anda mengembangkan bisnes anda:

 

1. Membesarkan jenama

senarai-apps-sme-cloud

Oleh kerana logo syarikat anda dan atau slogan terpampang pada skrin telefon pintar pelanggan anda ‘, ia adalah hampir mustahil untuk mereka lupa pada jenama bisnes anda apabila mereka memerlukan produk / perkhidmatan niche bisnes anda. Ia juga menawarkan kelebihan berbanding pesaing anda yang belum membina mobile apps untuk perniagaan mereka.

Jika anda ingin meningkatkan jenama segera atau pengiktirafan , membina bisnes apps adalah cara yang hebat untuk membantu meningkatkan penjenamaan produk dan reputasi keseluruhan bisnes anda.

PENTING: Pastikan anda mempunyai hak penggunaan jenama bisnes anda di medium mobile apps. Jangan biar nama anda dicuri di mediaum mobile apps!

 

2. Meningkatkan pengalaman perkhidmatan pelanggan

pengalaman hebat pelanggan dengan bisnes apps

Pelanggan anda boleh mendapat manfaat daripada dapat mengakses produk / perkhidmatan anda bila-bila masa dan di mana-mana sahaja yang mereka mahu. Bisnes apps anda boleh menyediakan ciri di mana mereka boleh menghubungi anda tanpa mereka berada di hadapan komputer.

 

3. Bertindak sebagai senjata pemasaran

Mobile apps untuk perniagaan anda boleh berfungsi sebagai alat pemasaran yang berharga.

Bagaimana?

Ia boleh mudah disepadukan dengan blog, laman web, Facebook, Twitter, Foursquare dan lain-lain media sosial. Ini bermakna, dengan 1 klik sahaja, pelanggan boleh berkongsi pengalaman menggunakan kemudahan bisnes apps anda dengan kawan-kawan mereka.

Bisnes anda akan menerima publisiti percuma dengan referral pelanggan setia. Ia akan lebih viral apabila pelanggan dapat akses perkhidmatan mudah melalui bisnes apps .

Tambahan , dengan menggunakan ciri push note (seperti SMS), anda boleh dengan cepat menghantar promosi yang akan datang atau peristiwa khas kepada pelanggan dan prospek anda. Berbanding dengan SMS, ciri push note ini

  • boleh dihantar berdasarkan lokasi GPS
  • dikenakan kadar rata, berbanding bilangan pelanggan untuk SMS

groupon-push-note-bisnes-apps

Groupon Malaysia adalah salah satu syarikat yang sangat agresif menggunakan ciri ini untuk memberitahu pelanggan tentang tawaran-tawaran terbaru mereka.

 

4. Memperolehi lebih banyak pelanggan

Perlu diingat bahawa pengguna hari ini sentiasa bergerak dan ketagih dengan telefon pintar mereka. Tidak dinafikan , mereka akan menghargai mobile apps yang berguna dan menarik daripada syarikat anda. Jika aplikasi anda membantu mereka menjimatkan masa , mereka juga akan memberi referral bisnes apps anda kepada kenalan mereka.

 

5. Mesin jualan hebat

mesin jualan bisnes apps

Bisnes apps yang  berkeupayaan untuk melengkapkan tempahan boleh menjadi mesin jualan untuk bisnes anda, selain daripada laman web, Facebook fanpage dan atau kedai anda.

Sebagai contoh, fungsi untuk membuat tempahan restoran , tiket konsert buku, membeli ebook, produk dan perkhidmatan, boleh dilakukan dengan beberapa klik sahaja dengan bisnes apps.

Tempahan ini boleh dibuat di mana-mana, bila-bila sahaja kerana telefon pintar sentiasa berada di sisi pelanggan anda. Di tambah denga kuasa push note yang mengingatkan mereka bila waktu sesuai membeli, bisnes apps bakal menjadi mesin jualan bergerak anda yang paling hebat.

 

Malangnya , ramai pemilik bisnes belum sedar manfaat besar potensi bisnes apps dari segi meningkatkan:

  • Produktiviti
  • Kecekapan
  • Daya saing dan
  • Pengalaman pengguna.

Bukan itu sahaja, lebih ramai pemilik bisnes bakal hilang hak penggunaan jenama bisnes di medium mobile apps jika tidak bertindak segera!

Masih memikirkan bagaimana anda mungkin boleh mengembangkan bisnes anda? Mobile apps untuk perniagaan mungkin jawapannya.