Cari apa yang ORANG PERLUKAN.. .. JUAL kepada mereka!

Itu sahaja sebenarnya kefahaman yang anda perlukan. Tak perlu nak cipta produk super gempak tapi selepas itu ada masalah nak menjual. Sebelum itu pastikan anda dah baca artikel sebelum ini mengenai pemasaran affiliate di sini

Rasa seperti produk dah super gempak, tapi akhirnya jadi produk ‘syok sendiri’. Sebabnya mereka tak jumpa mantra ini. Jadi tahniah untuk anda sebab anda dah jumpa mantra ini.

Dalam affiliate kita bergerak dengan mantra ini untuk mulakan kajian (affiliate research). Mungkin anda dah pernah dengar mengenai  kajian seperti ini. Tapi mengikut pengalaman saya, ianya sedikit berbeza dengan market Malaysia. Anda akan nampak perbezaannya nanti.

Ada 4 point utama untuk anda mulakan kajian ini.

  • STEP 1; APA ORANG PERLUKAN

Anda kena buat kerja sikit. Langkah paling mudah adalah, kenalpasti bidang yang anda minat atau ada sedikit pengetahuan. Contohnya anda ada sedikit ilmu mengenai hartanah atau minat dalam buat kek.

Cuba pejam mata dan kenangkan semula, kalau anda nak maklumat mengenai hartanah dan kek, apa yang akan anda buat?

Biasanya anda akan Google dan cari kat Facebook kan? Anda akan jumpa blog, jumpa FB Group, FB Fanpage dan sebagainya.

Langkah seterusnya, anda terus ke tempat-tempat tersebut dan tengok apa yang ramai orang bersembang dan nak tahu. Semua mereka seperti anda yang nak cari sesuatu. Tapi kali ini anda tengok dari ‘angle’ mereka itu mungkin perlu bantuan anda!

Semak dan kumpulkan topik apa yang paling ramai orang tanya, sembang, soal kat situ. Buat catatan anda!

  • STEP 2: CARI PRODUK

Sekarang anda dah tahu apa yang pasaran anda perlukan. Terus cari produk yang anda boleh twarkan kepada mereka. Dalam kes ini cari produk-produk ebook/video yang anda boleh jadi agen affiliate.

Contohnya dalam kes orang minat buat kek tadi, tengok apa masalah mereka. Antara ebook panduan buat kek yang dah sedia ada dalam pasaran adalah;

https://resepikekbisnes.com/

  • STEP 3: SEMAK PODUK + OWNER

Anda dah dapat produk yang tawarkan affiliate. Sekarang anda perlu semak beberapa perkara sebelum anda boleh jual produk itu sebagai affiliate;

– Produk tu ok ke tak. Eloknya anda beli sendiri produk tu dan kaji sendiri. Cara tanpa kos adalah anda Google/Facebook mengenai produk itu. Kalau rakai yang komen bagus, inshaAllah bagus. Kalau jumpa ramai yang kondem produk tu, sila cari produk lain untuk anda promo J

– Pemilik produk itu ok ke tak. Rekod bayar komisen ok ke tak. Macam saya sebut sebelum ini ada pemilik produk yang tak bayar komisen atau komisen lambat. Buat sedikit kajian tentang pemilik produk itu dan cari juga berkaitan rekod bayaran komisen.

Ringkasnya dalam STEP 3 ini anda perlu semak ‘TRACK RECORD’ produk dan owner.

  • STEP 4: DAFTAR AFFILIATE

Cari laman pendaftaran sebagai agen. Baca syarat-syaratnya, tengok terma bayaran komisen, tengok % komisen. Biasanya produk digital % lebih tinggi dari produk dropship fizikal. Minimum 40%. Kalau ada yang bagi kurang 40% untuk produk digital (ebook, video, audio), sekali lagi cari produk lain lah!

Selepas itu anda dah boleh jalankan proses pemasaran dan jualan. Nak belajar lagi?